Blog

  • Home
  • Haberler
Özel Endüstri Bölgesinde 20.5 Milyar TL’lik Yatırı

Özel Endüstri Bölgesinde 20.5 Milyar TL’lik Yatırı

2 Haziran 2021 tarih 31499 sayılı resmi gazetede ilan edilen 4052 sayılı karara göre; ‘’ Kocaeli İli, Gölcük ve Başiskele ilçelerinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın Ford Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi Kocaeli Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine’’ karar verilmiştir. (https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/20.5.4052.pdf)

Özel endüstri bölgesinde yatırım yapacak firmalar  vergi indirimleri başta olmak üzere çeşitli teşvik ve avantajlardan yararlanabilecektir.

Özel Endüstri bölgesinde Ford Otosan A.Ş. tarafından on yıllık bir plan dahilinde elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirilmesi ve bu kapsamda 20,5 milyar TL’lik yeni yatırım yapılması planlanmaktadır.  

Türkiye’nin elektrikli ticari araç üretimindeki öneminin artması ile Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşecek. Kocaeli’de ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa’ya yönelik seri üretimi gerçekleştirilecek ve bataryaları da yine Kocaeli’de temin edilecek. 2023 ilk yarı itibarıyla Kocaeli’de ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunun üretimine başlanacak. Ayrıca; Ford ve Volkswagen’in stratejik iş birliği kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek. İlgili yatırım ile Ford Otosan’ın Kocaeli’de doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdamı, ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükselecek. Yine Kocaeli ve çevresinde yan sanayide oluşacak ilave 15 bin kişilik istihdam öngörüsü ile toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı yaratılacak. Yatırım tamamlandığında, Kocaeli Türkiye’de bir ilk olarak, 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşacak.